Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αφορμή για το άρθρο μας αυτό είναι η περσινή πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής και οι τραγικές επιπτώσεις της τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε ακίνητα τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς .
Πλησιάζει πάλι το καλοκαίρι και δυστυχώς ο κίνδυνος των πυρκαγιών θα είναι πάλι εδώ .
Σκοπός του άρθρου μας αυτού δεν είναι να εστιάσουμε στις δεδομένες ευθύνες τής πολιτείας και των διαφόρων φορέων της για την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική καταστολή τέτοιων φαινομένων . Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε όλους όσους διαθέτουν ακίνητα ( σπίτια , καταστήματα, ξενοδοχεία, τουριστικές υποδομές, κατασκηνώσεις κ.λ.π) κοντά σε δασικές περιοχές σχετικά με τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική περιοχή που βρίσκεται κοντά στο ακίνητό τους. 

Τα αίτια του προβλήματος και οι κίνδυνοι

Τα βασικά αίτια του προβλήματος είναι :
  • H δόμηση νέων κατοικιών σε επαφή ή και μίξη με δάση και δασικές εκτάσεις, σε μία προσπάθεια διαφυγής από τα αστικά κέντρα, χωρίς να λαμβάνεται πολλές φορές υπόψη ο κίνδυνος πυρκαγιάς. 
  • Οι κάτοικοι που πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν τις παραμέτρους κινδύνου του νέου τρόπου διαβίωσής τους δίπλα στο δάσος. 
  • Η αυξημένη ποσότητα καύσιμης ύλης και επομένως η μεγαλύτερη πιθανότητα έναρξης πυρκαγιών λόγω εγκατάλειψης της υπαίθρου και μη λήψης προληπτικών προληπτικών μέτρων. 
  • Οι ζώνεs μίξης δασών-οικισμών στην Ελλάδα. Αυτές είναι περιοχές όπου δάσος και κατοικημένες περιοχές συναντώνται και επηρεάζουν η μία την άλλη.
  • Τα παραδοσιακά χωριά  με μειωμένο σήμερα πληθυσμό τα οποία γεωγραφικά βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές
  • Οι οικισμοί πρώτης ή εξοχικής  κατοικίας μέσα η πλησίον σε δασικές περιοχές 
  • Οι υποδομές τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, πάρκα αναψυχής, αγροτουριστικές επιχειρήσεις, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.) μέσα ή πλησίον σε δασικές περιοχές. 
  • Υποδομές βιομηχανικής ανάπτυξης κοντά σε δασικές περιοχές.
Σε αυτές τις ζώνεs μίξης η επαφήs δασών - οικισμών : 
  • Ο πληθυσμός έχει πολλές φορές άγνοια των κινδύνων της πυρκαγιάς και της αντιμετώπισής της.
  • Ο κίνδυνος έναρξης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι αυξημένος.
  • Ο κίνδυνος καταστροφών περιουσιών και υποδομών και ο κίνδυνος απώλειας ζωών είναι εξαιρετικά υψηλοί. 
  • Η δυσκολία αντιμετώπισης μιας πιθανής πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλη. 
Το πόσο κινδυνεύει ένα ακίνητο που βρίσκεται σε επαφή ή μέσα σε ένα δάσος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι σπουδαιότεροι είναι : 
  • Η τοπογραφία υψηλού βαθμού επικινδυνότητας: λόφοι, βουνά, ρεματιές, φαράγγια 
  • Το είδος ή ποσότητα και συνέχεια της καύσιμης ύλης (χαμηλή βλάστηση χόρτα, θάμνοι) ή υψηλή βλάστηση (δέντρα) 
  • Οι καιρικές συνθήκες πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς 
  • Η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.
  • Τα διαθέσιμα ή όχι μέτρα και μέσα κατασταλτικής πυροπροστασίας 
Τα ακίνητα που ανεγείρονται στις πλαγιές λόφων και βουνών, ιδιαίτερα σε απότομα εδάφη με υψηλή και εύφλεκτη βλάστηση είναι τα πιο επικίνδυνα για τους ενοίκους τους, εφόσον δεν έχουν ληφθεί τα επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος και οι ποιότητα των κατασκευών. Π.χ Ακίνητα πού έχουν ξύλινη στέγη ή ξύλινο φέροντα οργανισμό (κολώνες, δοκάρια κ.λ.π) ή ξύλινη εξωτερική επένδυση ( ξύλινα κουφώματα, ξύλινες επενδύσεις σε τοίχους κ.λ.π)  έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφλεγούν εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς από τα ακίνητα που η στέγη και ο φέροντας οργανισμός τους (κολώνες, δοκάρια κ.λ.π) είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) και η τοιχοποιία τους είναι κατασκευασμένη από οπτόπλινθους (τούβλα) .

Επίσης κίνδυνο διατρέχουν ακόμα και σύγχρονες κατασκευές από μπετόν και τούβλα όταν έχει γίνει εξωτερική θερμομόνωση (θεμοπρόσοψη) ή ακάλυπτη  εξωτερική μόνωση ταράτσας (χωρίς επικάλυψη από άκαυστα υλικά όπως γαρμπιλοσκυρόδεμα, ελαφρομπετόν, κεραμικά πλακάκια, κροκάλες κ.λ.π)  με την χρήση κάθε είδους εύφλεκτου μονωτικού υλικού (πολυστερίνη, πολυουρεθάνη κ.λ.π) 

Τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας  
    
Το πρώτο και βασικότερο από όλα είναι η λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό την μείωση των κινδύνων από τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς. 

Τα μέτρα αυτά συνοπτικά είναι τα εξής :
  • Δημιουργία  αντιπυρικής ζώνης γύρω από το ακίνητο καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
  • Κλάδεμα των δέντρων μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
  • Απομάκρυνση ξερών κλαδιών από τα δένδρα και τους θάμνους.
  • Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
  • Αραίωση της δενδρώδους βλάστησης έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Αντικατάσταση των πλαστικών σωλήνων που διέρχονται από τους εξωτερικούς τοίχους (υδρορροές, αποχετεύσεις , σωλήνες καλωδίων, σωλήνες νερού κ.λ.π) με μεταλλικούς σωλήνες ( χαλυβδοσωλήνες, χαλκοσωλήνες, μαντεμένιους σωλήνες).
  • Καθαρισμός των υδρορροών, τακτικά από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα βλάστησης.
  • Αντικατάσταση των εύφλεκτων  εξωτερικών κουφωμάτων (ξύλινα ή πλαστικά κουφώματα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, παράθυρα ) με μεταλλικά κουφώματα (αλουμινίου ή σιδερένια) .
  • Κάλυψη των καμινάδων και κάθε είδους ανοιιγμάτων αεραγωγών με άφλεκτα υλικά (π.χ. συρμάτινο πλέγμα ή κατάλληλο fire damper )  ώστε να μην μπορούν να διεισδύσουν σπίθες εντός αυτών.
  • Αποφυγή αποθήκευσης εύφλεκτων αντικειμένων κοντά στο ακίνητο.
  • Τοποθέτηση καυσόξυλων σε  σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Αποφυγή εγκατάστασης κάθε είδους δεξαμενών καυσίμων σε εξωτερικούς χώρους (δεξαμενές πετρελαίου και δεξαμενές υγραερίου). Το καλύτερο οι δεξαμενές αυτές είναι να βρίσκονται σε καλά πυροπροσταευόμενους χώρους με πυράντοχα τοιχώματα (τοιχώματα από μπετόν, τούβλα, τσιμεντόλιθους , πυράντοχη γυψοσανίδα κ.λ.π) που θα φέρουν πυράντοχες πόρτες με δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 90 min και όπου υπάρχουν ανοίγματα προς το περιβάλλον (παράθυρα και αγωγοί εξαερισμού) να τοποθετούνται κατάλληλα fire damper που θα απομονώνουν τον χώρο αποθήκευσης των καυσίμων από το περιβάλλον αυτόματα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε περίπτωση δεξαμενών υγραερίου, οι όποιες απαγορεύεται από τους κανονισμούς να τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, καλό είναι να αποφεύγεται η εγκατάσταση τους σε ακίνητα που κινδυνεύουν από δασική πυρκαγιά . Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να γίνει υπογειοποίηση της δεξαμενής υγραερίου εντός του εδάφους σύμφωνα με το κανονισμό υγραερίου.
  • Αν το ακίνητο διαθέτει ξύλινη στέγη ή ξύλινο φέροντα οργανισμό ( ξύλινες κολώνες και δοκάρια) ή ξύλινες εξωτερικές επενδύσεις τότε πρέπει να γίνει βαφή όλων αυτών με χρησιμοποίηση αντιπυρικών βαφών (Flame retardants), με τις οποίες εμποτίζεται η επικαλύπτεται ο  ξύλινος σκελετός  ή η ξύλινη επένδυση με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αντοχή της κατασκευής στη φωτιά.        

Τα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας.


Εξαιρετικά σημαντικό είναι να ληφθούν και τα απαιτούμενα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα κατασταλτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι αρκετά. Εδώ θα αναφερθούμε στα βασικότερα . Τα μέτρα αυτά ποικίλουν και η αναγκαιότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο σχεδιασμός τους να γίνει από έμπειρο Μηχανολόγο - Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ο οποίος αφού λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους του εκάστοτε ακινήτου θα εκπονήσει μία μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και θα σχεδιάσει με ακρίβεια τα απαιτούμενα κατασταλτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Παρακάτω θα αναφερθούμε στα κυριότερα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας ανάλογα με το είδος του εκάστοτε ακινήτου 

Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας για μεμονωμένες κατοικίες.
  • Αγορά κατάλληλου αριθμού πυροσβεστήρων σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα.
  • Αγορά και τοποθέτηση αυτόματων πυροσβεστήρων σκόνης οροφής σε χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) και στερεών καυσίμων ( καυσόξυλα, πέλλετ, πυρήνας κ.λ.π)  καθώς και στο λεβητοστάσιο.
  • Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου νερού με μεταλλικούς σωλήνες περιμετρικά του οικοπέδου με πυροσβεστικούς κρουνούς και μεγάλα  άκαυστα λάστιχα μήκους τουλάχιστον 20 m . H τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου με νερό μπορεί να γίνει από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης του ακινήτου, εφόσον η πίεση του δικτύου αυτού στα σημεία που βρίσκονται οι κρουνοί είναι τουλάχιστον 3 bar με ταυτόχρονη λειτουργία τουλάχιστον των δύο πιο απόμακρων κρουνών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό το καλύτερο είναι η τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου νερού να γίνει από μια επαρκούς όγκου δεξαμενή νερού ( αν υπάρχει πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή) και μέσω κατάλληλης παροχής και μανομετρικού ύψους πυροσβεστικής αντλίας νερού κατά προτίμηση με πετρελαιοκινητήρα και αυτομάτου λειτουργίας ( δηλαδή θα ξενικά αυτόματα με το άνοιγμα κάποιου πυροσβεστικού κρουνού) και κατάλληλο πιεστικό δοχείο.
  • Προμήθεια αντιασφυξιογόνων μασκών καπνού όσος είναι και ο αριθμός των ενοίκων.
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαρελιών άμμου, φτυαριών και αξινών και τοποθέτηση τους σε ειδικό πυροσβεστικό ερμάριο σε εμφανές σημείο που θα το γνωρίζουν όλοι οι ένοικοι του ακινήτου. 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών ασφαλείας με μπαταρία και αυτονομία τουλάχιστον 3 ωρών και τοποθέτηση τους σε επίκαιρα σημεία τόσο εντός τής κατοικίας όσο και σε εξωτερικά σημεία του οικοπέδου. 
  • Σε περίπτωση που η κατοικία δεν αποτελεί μόνιμη κατοικία αλλά εξοχική ή οποία δεν κατοικείται μόνιμα ή οι ένοικοι απουσιάζουν πολλές ώρες ή διαμένουν μόνιμα ηλικιωμένοι και παιδιά είναι καλό να χρήσιμο να εγκατασταθεί στην κατοικία αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης εντός τής κατοικίας . Το σύστημα αυτό μπορεί να είναι συνδεδεμένο μέσω κατάλληλου modem με κινητά τηλέφωνα ώστε να γίνεται άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στους απουσιάζοντες ενοίκους
Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε συγκροτήματα (οικισμούς) κατοικιών
  • Αγορά κατάλληλου αριθμού πυροσβεστήρων σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα για την κάθε κατοικία.
  • Αγορά και τοποθέτηση αυτόματων πυροσβεστήρων σκόνης οροφής σε χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) και στερεών καυσίμων ( καυσόξυλα, πέλλετ, πυρήνας κ.λ.π) καθώς και στο λεβητοστάσιο της κάθε κατοικίας. 
  • Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου νερού με μεταλλικούς σωλήνες περιμετρικά του οικοπέδου του οικισμού με κατάλληλα κανόνια πυρόσβεσης καθώς και πυροσβεστικούς κρουνούς με μεγάλα άκαυστα λάστιχα μήκους τουλάχιστον 20 m . H τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από μια επαρκούς όγκου δεξαμενή νερού ( αν υπάρχει πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή) και μέσω κατάλληλης παροχής και μανομετρικού ύψους αυτόματου υδροδοτικού αντλιτικού πυροσβεστικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητη αντλία, πετρελαιοκίνητη αντλία , αντλία jokey και κατάλληλο πιεστικό δοχείο. 
  • Προμήθεια κατάλληλου αριθμού κινητών μονάδων αφρού. 
  • Προμήθεια αντιασφυξιογόνων μασκών καπνού όσος είναι και ο αριθμός των ενοίκων της κάθε κατοικίας. 
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαρελιών άμμου, φτυαριών και αξινών και τοποθέτηση τους σε ειδικά πυροσβεστικά ερμάρια σε εμφανή σημεία του οικοπέδου του οικισμού. 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών ασφαλείας με μπαταρία και αυτονομία τουλάχιστον 3 ωρών και τοποθέτηση τους σε επίκαιρα σημεία τόσο εντός τής κάθε κατοικίας όσο και σε εξωτερικά σημεία του οικοπέδου του οικισμού. 
Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε κατασκηνώσεις
  • Αγορά κατάλληλου αριθμού πυροσβεστήρων σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα.
  • Αγορά και τοποθέτηση αυτόματων πυροσβεστήρων σκόνης οροφής σε χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) και στερεών καυσίμων ( καυσόξυλα, πέλλετ, πυρήνας κ.λ.π) καθώς και στις κουζίνες. 
  • Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου νερού με μεταλλικούς σωλήνες περιμετρικά του οικοπέδου του οικισμού με κατάλληλα κανόνια πυρόσβεσης καθώς και πυροσβεστικούς κρουνούς με μεγάλα άκαυστα λάστιχα μήκους τουλάχιστον 20 m . H τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από μια επαρκούς όγκου δεξαμενή νερού ( αν υπάρχει πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή) και μέσω κατάλληλης παροχής και μανομετρικού ύψους αυτόματου υδροδοτικού αντλιτικού πυροσβεστικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητη αντλία, πετρελαιοκίνητη αντλία , αντλία jokey και κατάλληλο πιεστικό δοχείο. 
  • Προμήθεια κατάλληλου αριθμού κινητών μονάδων αφρού. 
  • Προμήθεια αντιασφυξιογόνων μασκών καπνού όσος είναι και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα πυροπροστασίας τής κατασκήνωσης. 
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαρελιών άμμου, φτυαριών και αξινών και τοποθέτηση τους σε ειδικά πυροσβεστικά ερμάρια σε εμφανή σημεία του οικοπέδου της κατασκήνωσης. 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών ασφαλείας με μπαταρία και αυτονομία τουλάχιστον 3 ωρών και τοποθέτηση τους σε επίκαιρα εξωτερικά σημεία του οικοπέδου της κατασκήνωσης. 
Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε ξενοδοχεία
  • Αγορά κατάλληλου αριθμού πυροσβεστήρων σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα ανάλογα με το μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας.
  • Αγορά και τοποθέτηση αυτόματων πυροσβεστήρων σκόνης οροφής σε χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) και στερεών καυσίμων ( καυσόξυλα, πέλλετ, πυρήνας κ.λ.π) καθώς και στα λεβητοστάσια του ξενοδοχείου. 
  • Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου νερού που θα καλύπτει τόσο τους χώρους του ξενοδοχείου όσο και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, περιμετρικά του οικοπέδου, με μεταλλικούς σωλήνες, κατάλληλα κανόνια πυρόσβεσης καθώς και πυροσβεστικούς κρουνούς με μεγάλα άκαυστα λάστιχα μήκους τουλάχιστον 20 m . H τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από μια επαρκούς όγκου δεξαμενή νερού ( αν υπάρχει πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή) και μέσω κατάλληλης παροχής και μανομετρικού ύψους αυτόματου υδροδοτικού αντλιτικού πυροσβεστικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητη αντλία, πετρελαιοκίνητη αντλία , αντλία jokey και κατάλληλο πιεστικό δοχείο. 
  • Κατασκευή συστήματος αυτόματης κατάσβεσης με νερό μέσω sprinklers που θα καλύπτουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους και διαδρόμους τους ξενοδοχείου. 
  • Κατασκευή αυτόματου συστήματος κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής στις φούσκες απαγωγής καπναερίων στα μαγειρεία του ξενοδοχείου 
  • Προμήθεια κατάλληλου αριθμού κινητών μονάδων αφρού. 
  • Προμήθεια αντιασφυξιογόνων μασκών καπνού όσος είναι και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα πυροπροστασίας του ξενοδοχείου . 
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαρελιών άμμου, φτυαριών και αξινών και τοποθέτηση τους σε ειδικά πυροσβεστικά ερμάρια σε εμφανή σημεία του οικοπέδου του ξενοδοχείου. 
  • Κατασκευή αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης που θα καλύπτει τα δωμάτια, όλους τους κοινόχρηστους χώρους, τους διαδρόμους, τις οδεύσεις διαφυγής, τα μαγειρεία, τούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τα λεβητοστάσια του ξενοδοχείου 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών ασφαλείας με μπαταρία και αυτονομία τουλάχιστον 3 ωρών και τοποθέτηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου, στους διαδρόμους και τις οδεύσεις διαφυγής καθώς και σε επίκαιρα εξωτερικά σημεία του οικοπέδου του ξενοδοχείου.    

Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε βιομηχανίες και αποθήκες
  • Αγορά κατάλληλου αριθμού πυροσβεστήρων σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα ανάλογα με το μέγεθος της βιομηχανικής μονάδας ή της αποθήκης.
  • Αγορά και τοποθέτηση αυτόματων πυροσβεστήρων σκόνης οροφής σε χώρους αποθήκευσης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) καθώς και στα λεβητοστάσια. 
  • Κατασκευή πυροσβεστικού δικτύου νερού που θα καλύπτει τόσο τους χώρους του εργοστασίου ή της αποθήκης όσο και τον περιβάλλοντα χώρο , περιμετρικά του οικοπέδου, με μεταλλικούς σωλήνες, κατάλληλα κανόνια πυρόσβεσης καθώς και πυροσβεστικούς κρουνούς με μεγάλα άκαυστα λάστιχα μήκους τουλάχιστον 20 m . H τροφοδοσία του πυροσβεστικού δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από μια επαρκούς όγκου δεξαμενή νερού και μέσω κατάλληλης παροχής και μανομετρικού ύψους αυτόματου υδροδοτικού αντλιτικού πυροσβεστικού συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητη αντλία, πετρελαιοκίνητη αντλία , αντλία jokey και κατάλληλο πιεστικό δοχείο. 
  • Κατασκευή συστήματος αυτόματης κατάσβεσης με νερό μέσω sprinklers που θα καλύπτουν όλους τους χώρους του εργοστασίου ή της αποθήκης. 
  • Κατασκευή αυτόματου συστήματος κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα στους χώρους αποθήκευσης επικίνδυνων εύφλεκτων υλικών. 
  • Προμήθεια κατάλληλου αριθμού κινητών μονάδων αφρού. 
  • Προμήθεια αντιασφυξιογόνων μασκών καπνού όσος είναι και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα πυροπροστασίας . 
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού βαρελιών άμμου, φτυαριών και αξινών και τοποθέτηση τους σε ειδικά πυροσβεστικά ερμάρια σε εμφανή σημεία του οικοπέδου. 
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών ασφαλείας με μπαταρία και αυτονομία τουλάχιστον 3 ωρών και τοποθέτηση σε όλους τους κύριους χώρους, στους διαδρόμους και τις οδεύσεις διαφυγής καθώς και σε επίκαιρα εξωτερικά σημεία του οικοπέδου.    
ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΡΟΥ
  • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΚΡΟΥΝΟΣ - ΦΩΛΕΑ
    ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ
     

            
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΟΣ ΜΑΣΚΑ
ΚΑΝΟΝΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ



ΚΑΔΟΣ ΑΜΜΟΥ











ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ CO2

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ SPRINKLER

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
H ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και δύναται να αναλάβει  υπεύθυνα το σχεδιασμό, την μελέτη και την κατασκευή κάθε συστήματος πυρασφάλειας για κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες .
Επίσης η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτει κάθε είδους απαραίτητο εξοπλισμό πυρόσβεσης ( πυροσβεστικές φωλιές,  κανόνια πυρόσβεσης , πυροσβεστήρες κάθε είδους, πυροσβεστικά συγκροτήματα όλων των μεγεθών, εξοπλισμό για αυτόματα συστήματα κατάσβεσης με sprinkler, εξοπλισμό συστημάτων πυρανίχνευσης, συστήματα κατάσβεσης CO2, τοπικά συστήματα κατάσβεσης για μαγειρεία και κουζίνες, κάδους άμμου, κινητές μονάδες αφρού, αντιασφυξιογόνες μάσκες κ.λ.π) συνεργαζόμενη με τους πλέον αξιόπιστους οίκους του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2106020152 & 6936020152, να μας επισκεφτείτε στις εγκαταστάσεις μας επί της οδού Δ. Παπανικολάου 12 στο Κορωπί Αττικής ή να μας αποστείλετε email στο info@anadrasi.com



Για την ΑΝΑΔΡΑΣΗ

Παναγιώτης Ε. Τόλιας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική και κρίσιμ...