Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ

Παίρνοντας αφορμή από τις ζητήσεις προσφορών αρκετών υποψήφιων πελατών για την υλοποίηση κάποιου Ηλεκτρομηχανολογικού Έργου, είτε αυτό αφορά κάποιο κτήριο κατοικίας είτε αφορά κάποιο επαγγελματικό κτήριο (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κτήρια γραφείων, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λ.π) έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι ζητούν κάποια προσφορά χωρίς προηγουμένως να έχουν υλοποιήσει την μελέτη του έργου η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή οιανδήποτε ηλεκτρομηχανολογικού έργου είτε αυτό είναι ένα μικρό έργο είτε ένα μεγάλο έργο.
Αν εξαιρέσουμε τα νέα κτήρια στα οποία η εκπόνηση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση τής οικοδομικής αδείας, στα υπάρχοντα κτήρια είτε πρόκειται για κάποια ανακατασκευών, ή ανακαίνιση ή προσθήκη νέας εγκατάστασης, δυστυχώς πολύ σπάνια εκπονείται η απαραίτητη ηλεκτρομηχανολογική μελέτη . Η συνήθης πρακτική είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται  είτε σε κάποια κατασκευαστική εταιρεία είτε σε κάποιο τεχνίτη (ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, ψυκτικό κ.λ.π) ζητώντας κάποια προσφορά για αυτό που θέλουν να κατασκευάσουν. 

Όμως ένα ηλεκτρομηχανολογικό έργο δεν είναι ένα προϊόν π.χ ένα ψυγείο, μια τηλεόραση, μια ηλεκτρική κουζίνα κ.λ.π. Αποτελεί μια σύνθεση πολλών πραγμάτων (εξοπλισμού, υλικών, εξειδικευμένων εργασιών κ.λ.π ) που θα πρέπει  να διαστασιολογηθούν, να επιλεγούν σωστά, να υπολογισθούν και να σχεδιαστούν εις τρόπον ώστε  αφενός να εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη λειτουργία (θέρμανση, κλιματισμός, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, εξαερισμός, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εγκατάσταση φυσικού αερίου ή υγραερίου, εγκατάσταση πυρασφάλειας ή πυρανίχνευσης, εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων και εμπορικής ή βιομηχανικής ψύξης κ.λ.π) , να είναι σύμφωνα με τους κανόνες τής τέχνης και της επιστήμης, να είναι λειτουργικές, να καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του εκάστοτε κτηρίου, να είναι οικονομικές στην κατασκευή , εύκολες στην συντήρηση τους και το βασικότερο η λειτουργία τους να είναι οικονομική (να επιτυγχάνεται δηλαδή μέσω αυτών η μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας)

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθεί πριν από την υλοποίηση ενός ηλεκτρομηχανολογικού έργου η εκπόνηση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης από ένα έμπειρο Ηλεκτρολόγο - Μηχανολόγο Μηχανικό. 

Κανένας τεχνίτης δεν έχει την ικανότητα να υλοποιήσει όπως πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα ηλεκτρομηχανολογικό έργο . Ακόμα και αν το κάνει. λόγω εμπειρίας, είναι πέραν από βέβαιο, ότι όσα παραπάνω αναφέραμε είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν. Είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου τα προβλήματα θα γίνουν εμφανή με αποτέλεσμα να απαιτηθούν επιδιορθώσεις, παρεμβάσεις ή πολλές φορές ακόμα και μία νέα εγκατάσταση .
Κατά συνέπεια ο καταναλωτής  αφενός ούτε θα λάβει αυτό που πρέπει και αφετέρου θα πληρώσει και θα ξαναπλήρωσει για μια, δύο και τρεις φορές ακόμα την ίδια εγκατάσταση και θα την πληρώνει βέβαια και συνεχώς αν αυτή δεν είναι ενεργειακά σωστή μέσω τής υπέρμετρης κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο κ.λ.π)    

Σε ότι αφορά τώρα τις τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες και τούς εργολάβους, αν δεν υπάρχει μελέτη, το σύνηθες προκειμένου να δώσουν μια ανταγωνιστική προσφορά και να πάρουν το έργο,  είναι να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους, να προσπαθήσουν να βάλουν εξοπλισμό και υλικά χαμηλής ποιότητας που ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος είναι αδύνατον να αξιολογήσει κατά την φάση τής προσφοράς, λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων και να αποκρύψουν εντέχνως εργασίες, υλικά και εξοπλισμό προκειμένου η προσφορά τους να φανεί οικονομική στον εκάστοτε πελάτη. Κατόπιν όταν θα έχουν αναλάβει ήδη το έργο να εμφανίσουν όλα τα παραπάνω ως απαραίτητες νέες εργασίες και υλικά, με πολύ υψηλό κόστος όμως,  προκείμενου να αντισταθμίσουν τη χασούρα από την αρχική προσφορά τους. Για τον πελάτη είναι πλέον αργά καθώς είναι πλέον υποχρεωμένος προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο του να υποκύψει σε αυτόν τον έντεχνο κατ ουσία εκβιασμό.

Πέραν των παραπάνω είναι σημαντικό να τονίσουμε και το γεγονός ότι μέσω της εκπόνησης της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης ο εκάστοτε πελάτης θα έχει στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό εργαλείο να αξιολογήσει με ίσους όρους, αντικειμενικά και χωρίς να παραπλανηθεί τις προσφορές που θα πάρει για την κατασκευή τού έργου είτε από κάποιους τεχνίτες είτε από κάποια κατασκευαστική εταιρεία ή εργολάβο καθώς όλοι αυτοί που θα δώσουν προσφορά για το συγκεκριμένο έργο θα οφείλουν να προσαρμόσουν τις προσφορές τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης . Κατά συνέπεια όλες οι προσφορές θα είναι απόλυτα συγκρίσιμες τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε  ότι το κόστος της εκπόνησης μιας ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης είναι πάρα πολύ χαμηλό αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω οφέλη και θα αποσβεστεί άμεσα από το κέρδος που θα προκύψει από τις ξεκάθαρα ανταγωνιστικές πλέον προσφορές επί του ιδίου αντικειμένου και έμμεσα από το κέρδος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση ενέργειας και πιθανά μελλοντικά προβλήματα κακής λειτουργίας, βλαβών και απαιτήσεων για επιδιορθώσεις ή ακόμα και για πλήρη ανακατασκευή τής εκάστοτε ηλεκτρομηχανολογικής  εγκατάστασης.

Για την ΑΝΑΔΡΑΣΗ

Παναγιώτης Ε. Τόλιας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός    
       
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική και κρίσιμ...