Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

COVID-19 & ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ - ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ


Ως γνωστόν η εξάπλωση του του ιού COVID -19 γίνεται κατά κύριο λόγο σε κλειστούς χώρους, είτε αυτοί αποτελούν επαγγελματικούς χώρους(καταστήματα,γραφεία,καταστήματα εστίασης,χώροι συνάθροισης κοινού όπως θέατρα, κινηματογράφοι,ιατρεία, νοσοκομεία , βιομηχανίες, βιοτεχνίες  κ.λ.π) όπου υπάρχει συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων αλλά ακόμα και εντός κατοικιών όπου υπάρχει και εκεί συγχρωτισμός μεταξύ των μελών τής οικογένειας.

Ο καλός εξαερισμός και αερισμός των χώρων αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σημαντικό παράγοντα για την καταπολέμηση τής εξάπλωσης του ιού είτε αυτός αφορά επαγγελματικούς χώρους είτε την κατοικία.

Ο απλούστερος τρόπος εξαερισμού και αερισμού είναι ο φυσικός εξαερισμός και αερισμός μέσω των ανοιγμάτων προς το φυσικό περιβάλλον, όπως είναι τα παράθυρα και οι πόρτες τα οποία παραμένοντας ανοιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξασφαλίζουν την ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Η μέθοδος τού φυσικού εξαερισμού μπορεί να είναι επαρκής για μια κατοικία αλλά επουδενί λόγο δεν είναι επαρκής για επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους όπου εκεί είναι υποχρεωτική η ύπαρξη συστημάτων μηχανικού εξαερισμού και αερισμού μέσω ανεμιστήρων απαγωγής και προσαγωγής αέρα στους συγκεκριμένους χώρους. 

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο κατά τους χειμερινούς μήνες , είτε γίνεται φυσικός εξαερισμός - αερισμός είτε μηχανικός εξαερισμός είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων επηρεάζονται σημαντικά από τις συνθήκες θερμοκρασίας του αέρα του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα οι χώροι να παγώνουν και η παραμονή εντός αυτών να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας αλλά και κινδύνους κρυολογήματος στους ανθρώπους. 

Πέραν αυτού επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό ενεργειακά τούς χώρους αυτούς καθώς τα συστήματα θέρμανσης που διαθέτουν, είναι υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες των χώρων για θέρμανση οι οποίες προξενούνται από την είσοδο του καθαρού μεν αλλά πολύ χαμηλής θερμοκρασίας δε αέρα του περιβάλλοντος χώρου , δουλεύοντας συνεχώς και καταναλώνοντας σημαντικά ποσά ενέργειας.

Δυστυχώς πολύ λίγοι επαγγελματικοί χώροι διαθέτουν κατάλληλα συστήματα εξαερισμού - αερισμού που μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και το ζήτημα του καλού εξαερισμού - αερισμού αλλά και των επιπτώσεων στην θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων που προξενούνται από τον εξαερισμό και αερισμό των χώρων . 

Σε ότι αφορά τις κατοικίες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς αυτές κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν διαθέτουν καν συστήματα μηχανικού εξαερισμού καθώς αυτά δεν κρίνονταν κάποιες άλλες εποχές και τόσο αναγκαία για ένα σπίτι, καθώς ένας ολιγόλεπτος εξαερισμός μέσω των ανοιγμάτων του σπιτιού ήταν επαρκής .Οι συνθήκες όμως που έχουν διαμορφωθεί πλέον καθιστούν και στις κατοικίες αναγκαία την ύπαρξη συστημάτων εξαερισμού - αερισμού ώστε να διασφαλίζεται ο συνεχής καλός εξαερισμός και αερισμός των χώρων του σπιτιού αλλά και παράλληλα να μην επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η εσωτερική θερμοκρασία των χώρων ούτε να είναι απαραίτητο να λειτουργούν αντιοικονομικά τα συστήματα θέρμανσης τής κατοικίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα θερμικά φορτία του εισερχόμενου καθαρού αέρα.

Σκοπός  του άρθρου μας αυτού είναι να  δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα του σωστού εξαερισμού και αερισμού τόσο των επαγγελματικών και βιομηχανικών χώρων όσο και των σπιτιών.    

Τα συστήματα εξαερισμού και αερισμού που μπορούν να εφαρμοστούν  είναι τα εξής :
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αξονικούς ανεμιστήρες τοίχου η τζαμιού
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με εναλλάκτες αέρα - αέρα τοίχου.
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και εναλλάκτες αέρα - αέρα.
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς σε συνδυασμό με κλιματιστικές μονάδες διαχείρισης αέρα compact κατάλληλες για σύνδεση με πολυδιαιρούμενα συστήματα κλιματισμού τύπου vrv - vrf
  • Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες (Κ.Κ.Μ) με εναλλάκτη θερμότητας αέρα- αέρα νερού και σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας αέρα - νερού. 
Σκοπός όλων των συστημάτων εξαερισμού είναι η απαγωγή του εσωτερικού αέρα του εκάστοτε  χώρου ο οποίος έχει επιβαρυνθεί από την αναπνοή των ανθρώπων.

Σκοπός των συστημάτων αερισμού είναι η προσαγωγή  καθαρού εξωτερικού αέρα από το περιβάλλον προς τον εσωτερικό χώρο,  εις τρόπον ώστε να ανανεωθεί ο αέρας του χώρου αυτού με καθαρό αέρα και να επιτευχθούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής αλλά και ευεξίας στους ανθρώπους που βρίσκονται εντός αυτού.  

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αξονικούς ανεμιστήρες τοίχου ή τζαμιού.

Στα συστήματα αυτά τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία του εκάστοτε  χώρου αξονικοί ανεμιστήρες τοίχου ή τζαμιού. 



ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΤΟΙΧΟΥ
ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΤΖΑΜΙΟΥ
                    
Οι ανεμιστήρες αυτοί κυκλοφορούν στη αγορά  με αποδώσεις μέχρι 1100 m3/h και είναι κατάλληλοι κυρίως για μικρά καταστήματα και κατοικίες  χωρίς πολλές απαιτήσεις εξαερισμού και αερισμού. 

Μπορεί να λειτουργήσουν και ως ανεμιστήρες εξαερισμού και ως ανεμιστήρες αερισμού . Έχουν χαμηλό κόστος και η εγκατάσταση τους γίνεται εύκολα σχετικά.

Το βασικό μειονέκτημα τους είναι ο θόρυβος αν και κυκλοφορούν στην αγορά και μοντέλα με πιο χαμηλό θόρυβο.

Επίσης όταν εφαρμόζονται τα συστήματα αυτά θα πρέπει υποχρεωτικά να ληφθεί υπόψη ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι θερμικές απώλειες χώρου τον χειμώνα και τα ψυκτικά φορτία το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια τα συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού θα λειτουργούν μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα θερμικά φορτία του εισερχόμενου καθαρού αέρα.

Η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με διακόπτη on-off είτε με διακόπτη δύο η τριών ταχυτήτων είτε με διακόπτη ροοστάτη . 

Για να γίνει σωστή επιλογή τους θα πρέπει να προηγηθεί μια απλή μελέτη εξαερισμού - αερισμού όπου με βάση τον όγκο του εκάστοτε χώρου καθώς και τον αναμενόμενο πληθυσμό εντός αυτού θα υπολογιστεί η απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με την απαιτούμενη ποσότητα αέρα θα γίνει και η επιλογή του τύπου των ανεμιστήρων, το πλήθος αυτών καθώς και θα προσδιοριστούν οι κατάλληλες θέσεις τους στους εξωτερικούς τοίχους ή στα τζάμια των εξωτερικών κουφωμάτων. 

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με εναλλάκτες αέρα - αέρα τοίχου.


Στα συστήματα αυτά τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία του εκάστοτε χώρου εναλλάκτες αέρα - αέρα τοίχου . Οι εναλλάκτες τοίχου συνδυάζουν τον εξαερισμό και τον αερισμό ενός χώρου παράλληλα με την ανάκτηση τμήματος της θερμότητας από τον εξερχόμενο αέρα (ψυχρό ή θερμό).

ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ - ΑΕΡΑ ΤΟΙΧΟΥ

Οι εναλλάκτες αέρα - αέρα τοίχου κυκλοφορούν στη αγορά  με αποδώσεις μέχρι 500 m3/h για εξαερισμό και 500 m3/h για εξαερισμό

Είναι κατάλληλοι κυρίως για μικρά καταστήματα και κατοικίες χωρίς πολλές απαιτήσεις εξαερισμού και αερισμού. 

Μπορεί να λειτουργήσουν όπως προαναφέραμε ως ανεμιστήρες εξαερισμού και αερισμού ταυτόχρονα 

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι το εισερχόμενο  από το περιβάλλον ρεύμα αέρα  προθερμαίνεται ή προψύχεται από το εξερχόμενο ρεύμα αέρα από τον χώρο (ανάκτηση θερμότητας) με αποτέλεσμα αφενός να μην δημιουργούνται ψυχρά ή θερμά ρεύματα εντός του χώρου και αφετέρου να μειώνονται σημαντικά οι θερμικές απώλειες ή τα ψυκτικά φορτία από τον αερισμό.

Η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με διακόπτη on-off είτε με διακόπτη δύο ή τριών ταχυτήτων είτε με διακόπτη ροοστάτη . 

Για να γίνει σωστή επιλογή τους θα πρέπει να προηγηθεί μια απλή μελέτη εξαερισμού - αερισμού όπου με βάση τον όγκο του εκάστοτε χώρου καθώς και τον αναμενόμενο πληθυσμό εντός αυτού θα υπολογιστεί η απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με την απαιτούμενη ποσότητα αέρα θα γίνει και η επιλογή του τύπου των εναλλακτών αέρα - αέρα, το πλήθος αυτών καθώς και θα προσδιοριστούν οι κατάλληλες θέσεις τους στους εξωτερικούς τοίχους. 

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται με αεραγωγούς (κανάλια) είτε εντός της ψευδοροφής, αν φυσικά υφίσταται ψευδοροφή και υπό την προϋπόθεση ότι το κενό μεταξύ ψευδοροφής και οροφής είναι επαρκές, είτε στην οροφή του εκάστοτε χώρου με εμφανείς αεραγωγούς αν αυτός διαθέτει το κατάλληλο ύψος, είτε πάλι με εμφανείς αεραγωγούς (κανάλια) που θα τοποθετηθούν παράλληλα με τους τοίχους.


                 







Μέσω των συστημάτων αυτών μπορεί να γίνει είτε απλά μόνο η διαδικασία του εξαερισμού
του εκάστοτε χώρου, οπότε στην περίπτωση αυτή υπάρχει μόνο ένα δίκτυο αεραγωγών για
τον εξαερισμό, είτε να γίνει και αερισμός , οπότε στην περίπτωση αυτή υπάρχουν δύο ξεχωριστά δίκτυα αεραγωγών. Ένα δίκτυο αεραγωγών για τον εξαερισμό και ένα δίκτυο αεραγωγών για τον αερισμό. 


Στους χώρους που τοποθετείται μόνο σύστημα εξαερισμού, αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρχουν  μόνιμα ανοιχτά ανοίγματα σε κάποια σημεία τους εις τρόπον ώστε να είναι δυνατό να υπάρξει εισαγωγή αέρα μέσω τής υποπίεσης που δημιουργείται στον χώρο από την λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Στο σύστημα αυτό υπάρχει το σημαντικό μειονέκτημα ότι εντός του χώρου δημιουργούνται ψυχρά ή θερμά ρεύματα αέρα από τα μόνιμα  ανοιχτά ανοίγματα που είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν καθώς επίσης και δυσλειτουργίες στις πόρτες  οι οποίες δύσκολα ανοίγουν ή κλείνουν ανάλογα με την φορά περιστροφής τους.

Εν αντιθέσει σε χώρους που τοποθετείται εκτός από το σύστημα εξαερισμού και σύστημα μηχανικού αερισμού δεν υφίστανται τα παραπάνω αναφερόμενα μειονεκτήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή είτε υπάρχει μόνο σύστημα εξαερισμού είτε υπάρχει σύστημα εξαερισμού - αερισμού θα πρέπει υποχρεωτικά να ληφθεί υπόψη ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι θερμικές απώλειες του χώρου τον χειμώνα και τα ψυκτικά φορτία το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια τα συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού και στην περίπτωση αυτή θα λειτουργούν μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα θερμικά φορτία του εισερχόμενου καθαρού αέρα.

Επίσης σε ότι αφορά το κύκλωμα αερισμού είναι σωστό να γίνει πρόβλεψη τοποθέτησης φίλτρων στην μονάδα αερισμού έτσι ώστε ο προσαγόμενος στον χώρο νωπός αέρας να είναι καθαρός και απαλλαγμένος τουλάχιστον από σκόνη ή άλλα μικροσωματίδια.

Η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με διακόπτη on-off είτε με διακόπτη δύο η τριών ταχυτήτων είτε με διακόπτη inverter ο οποίος έχει την δυνατότητα μέσω του ελέγχου στροφών στους κινητήρες των ανεμιστήρων εξαερισμού και αερισμού να ρυθμίζει την παροχή και την απαγωγή αέρα προσαρμόζοντας της στις εκάστοτε απαιτήσεις εξαερισμού και αερισμού του χώρου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν. 






Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τής λειτουργίας εντελώς αυτόματα μέσω αισθητήρα ποιότητας αέρα ο οποίος ελέγχει συνεχώς την ποιότητα του αέρα στον χώρο και θέτει αυτόματα σε λειτουργία τα συστήματα εξαερισμού και αερισμού.  



Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων αυτών και η ορθή επιλογή του εξοπλισμού τους απαιτούν την εκπόνηση πλήρους μελέτης εξαερισμού - αερισμού που θα περιλαμβάνει :
  • Υπολογισμούς για την απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον εξαερισμό και των αερισμό του καταστήματος 
  • Υπολογισμούς και  επιλογή του αριθμού, του τύπου και της θέσης των στομίων απαγωγής και προσαγωγής αέρα ,
  • Υπολογισμούς των διατομών των αεραγωγών εξαερισμού και αερισμού και  σχεδιασμό των αεραγωγών σε σχέδια κάτοψης του καταστήματος.
  • Υπολογισμούς τής συνολικής απαιτούμενης παροχής αέρα για το κάθε κύκλωμα αεραγωγών και υπολογισμούς της συνολικής πτώσης πίεσης εντός αυτών.
  • Υπολογισμούς τής πτώσης πίεσης στα τυχόν φίλτρα που θα τοποθετηθούν στην μονάδα αερισμού.
  • Επιλογή των μονάδων εξαερισμού - αερισμού (φυγοκεντρικών ανεμιστήρων) με βάση τις συνολικές παροχές αέρα και τις συνολικές πτώσεις πίεσης σε κάθε κύκλωμα. 
Τα συστήματα αυτά είναι κατάλληλα κυρίως για βιομηχανικούς χώρους όπου δεν υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις για θέρμανση ή ψύξη αυτών  

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και εναλλάκτες αέρα - αέρα

Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται με αεραγωγούς (κανάλια) είτε εντός της ψευδοροφής του χώρου, αν φυσικά υφίσταται ψευδοροφή και υπό την προϋπόθεση ότι το κενό μεταξύ ψευδοροφής και οροφής είναι επαρκές, είτε στην οροφή του χώρου με εμφανείς αεραγωγούς αν ο χώρος διαθέτει το κατάλληλο ύψος, είτε πάλι με εμφανείς αεραγωγούς (κανάλια) που θα τοποθετηθούν παράλληλα με τους τοίχους του χώρου.

Η βασική διαφορά τους από τα συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς είναι ότι αντί για δύο ξεχωριστές μονάδες ( φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες), μία για τον εξαερισμό και μια για τον αερισμό χρησιμοποιείται μία κοινή μονάδα εξαερισμού - αερισμού που περιλαμβάνει εναλλάκτη θερμότητας αέρα - αέρα. Σκοπός του εναλλάκτη θερμότητας είναι η συναλλαγή θερμότητας μεταξύ του εξερχόμενου και του εισερχόμενου ρεύματος αέρα ( ανάκτηση θερμότητας) . Συγκεκριμένα το ρεύμα του εισερχόμενου αέρα για τον αερισμό του καταστήματος διασταυρώνεται θερμικά με το ρεύμα του εξερχόμενου αέρα για τον εξαερισμό του καταστήματος και προθερμαίνεται ή προψύχεται ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού του καταστήματος με αποτέλεσμα  η θερμοκρασία του εισερχόμενου στο χώρο αέρα αερισμού να μην έχει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά λίγο μικρότερη ή λίγο μεγαλύτερη  θερμοκρασία από την θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. Αυτό συνεπάγεται πολύ μικρότερη όχληση από ψυχρά ή θερμά ρεύματα  αέρα εντός του χώρου  και πολύ μικρότερες θερμικές απώλειες ή ψυκτικά φορτία από τον αερισμό και κατά συνέπεια πολύ οικονομικότερη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. 


ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ - ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΟΣ


ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ  - ΑΕΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι εναλλακτών είτε τυποποιημένοι είτε κατά παραγγελία, κατάλληλοι είτε για εσωτερική τοποθέτηση σε ψευδοροφή ή άλλο χώρο, είτε κατάλληλοι για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο και οι οποίοι είναι μεγάλου μεγέθους και αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις .

Τα συστήματα αυτά υπερτερούν σημαντικά σε σχέση με όλα τα παραπάνω αναφερόμενα συστήματα για τους λόγους που εξηγήσαμε. Επίσης είναι σκόπιμο στις μονάδες εναλλάκτη αέρα - αέρα να γίνει τοποθέτηση φίλτρων στο τμήμα εισόδου του αέρα έτσι ώστε ο προσαγόμενος στο κατάστημα νωπός αέρας να είναι καθαρός και απαλλαγμένος τουλάχιστον από σκόνη η άλλα μικροσωματίδια. 

Η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με διακόπτη on-off είτε με διακόπτη δύο η τριών ταχυτήτων είτε με διακόπτη inverter ο οποίος έχει την δυνατότητα μέσω του ελέγχου στροφών στους κινητήρες των ανεμιστήρων εξαερισμού και αερισμού του ενναλάκτη αέρα - αέρα να ρυθμίζει την παροχή και την απαγωγή αέρα προσαρμόζοντας της στις εκάστοτε απαιτήσεις εξαερισμού και αερισμού του χώρου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν (μεγάλος ή μικρός αριθμός ανθρώπων κ.λ.π) .
 






Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τής λειτουργίας εντελώς αυτόματα μέσω αισθητήρα ποιότητας αέρα ο οποίος ελέγχει συνεχώς την ποιότητα του αέρα στον χώρο και θέτει αυτόματα σε λειτουργία το σύστημα 





Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων αυτών και η ορθή επιλογή του εξοπλισμού τους απαιτούν την εκπόνηση πλήρους μελέτης εξαερισμού - αερισμού που θα περιλαμβάνει : 
  • Υπολογισμούς για την απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον εξαερισμό και των αερισμό του καταστήματος
  • Υπολογισμούς και επιλογή του αριθμού, του τύπου και της θέσης των στομίων απαγωγής και προσαγωγής αέρα 
  • Υπολογισμούς των διατομών των αεραγωγών εξαερισμού και αερισμού και σχεδιασμό των αεραγωγών σε σχέδια κάτοψης του καταστήματος. 
  • Υπολογισμούς τής συνολικής απαιτούμενης παροχής αέρα για το κάθε κύκλωμα αεραγωγών και υπολογισμό της συνολικής πτώση πίεσης εντός αυτών. 
  • Υπολογισμούς τής πτώσης πίεσης στα τυχόν φίλτρα που θα τοποθετηθούν στην μονάδα εναλλάκτη αέρα - αέρα. 
  • Ορισμός του ποσοστού ανάκτησης θερμότητας στον εναλλάκτη αέρα - αέρα 
  • Υπολογισμό και η επιλογή της μονάδας εναλλάκτη αέρα -αέρα με βάση τις συνολικές παροχές αέρα, τις συνολικές πτώσεις πίεσης σε κάθε κύκλωμα και το ποσοστό ανάκτησης θερμότητας στον ενναλάκτη. 

Τα συστήματα αυτά μπορούν να εφαρμοσθούν σε οιανδήποτε μέγεθος επαγγελματικό χώρο.

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς σε συνδυασμό με κλιματιστικές μονάδες διαχείρισης αέρα compact κατάλληλες για σύνδεση με πολυδιαιρούμενα συστήματα κλιματισμού τύπου vrv - vrf

Για την εφαρμογή των συστημάτων αυτών απαραίτητη προϋπόθεση είναι τον χώρο είναι να διαθέτει σύστημα κλιματισμού ( θέρμανση - ψύξη ) πολυδιαιρούμενου τύπου vrv-vrf με μία εξωτερική μονάδα ή συστοιχία διασυνδεδεμένων εξωτερικών μονάδων με πολλές εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες.
Τα συστήματα αυτά είναι σχεδόν όμοια με τα συστήματα εξαερισμού - αερισμού με εναλλάκτη θερμότητας . Η διαφορά με τα συστήματα αυτά είναι ότι : 

  • Είτε εντός του περιβλήματος του εναλλάκτη θερμότητας αέρα - αέρα υπάρχει ταυτόχρονα και ένα στοιχείο ψύξης - θέρμανσης, που λειτουργεί με το ψυκτικό μέσο (freon) του συστήματος κλιματισμού, που σκοπός του είναι να θερμάνει ή να ψύξει τον είδη προθερμασμένο ή προψυγμένο αέρα για τον αερισμό του καταστήματος σε θερμοκρασίες ίδιες ή λίγο μεγαλύτερες (όταν το σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες θέρμανσης του χώρου) ή λίγο μικρότερες (όταν το σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες ψύξης του χώρου)
  • Είτε παράλληλα με τον εναλλάκτη αέρα - αέρα υπάρχουν μία ή πολλές ξεχωριστές εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες που λειτουργούν με το ψυκτικό μέσο (freon) του συστήματος κλιματισμού,(κατά κύριο λόγο μικρές καναλάτες μονάδες) , διασυνδεδεμένες στο σύστημα κλιματισμού, που σκοπός τους είναι να παραλάβουν από τον εναλλάκτη αέρα -αέρα τον ήδη προθερμασμένο ή προψυγμένο αέρα για τον αερισμό του χώρου και να τον θερμάνουν ή να το ψύξουν σε θερμοκρασίες ίδιες ή λίγο μεγαλύτερες (όταν το σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες θέρμανσης του χώρου) ή λίγο μικρότερες (όταν το σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες ψύξης του χώρου) 

ΜΙΚΡOΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ - ΑΕΡΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ DX ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΨΥΞΗΣ



ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ ΑΕΡΑ - ΑΕΡΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ DX ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΨΥΞΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΩΠΟΥ ΑΕΡΑ

ΜΙΚΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ DX ΨΥΞΗΣ - ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΝΩΠΟΥ ΑΕΡΑ
ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΑΚΤΗ ΑΕΡΑ - ΑΕΡΑ


Τα συστήματα αυτά υπερτερούν από όλα τα προαναφερόμενα συστήματα καθώς εκτός από την οικονομία στην λειτουργία θέρμανσης και ψύξης του εκάστοτε χώρου, διασφαλίζουν άριστες συνθήκες θερμοκρασίας στο προσαγόμενο αέρα αερισμού χωρίς να υπάρχουν καθόλου δυσάρεστα ρεύματα αέρα μέσα στον χώρο.

Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και τον προβλεπόμενο σχεδιασμό μπορεί να γίνει επιλογή είτε εναλλακτών αέρα - αέρα με ενσωματωμένο στοιχείο θέρμανσης - ψύξης (αφορά κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους χώρους) είτε να γίνει επιλογή ξεχωριστού ή ξεχωριστών εναλλακτών αέρα - αέρα και ξεχωριστών κλιματιστικών μονάδων για την ολοκλήρωση της θέρμανσης ή της ψύξης του προσαγόμενου αέρα αερισμού.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εναλλάκτες αέρα - αέρα με ενσωματωμένο στοιχείο θέρμανσης ψύξης η λειτουργία τους γίνεται μέσω ειδικών εργοστασιακών ηλεκτρονικών χειριστηρίων, τα οποία διαθέτουν λειτουργίες ρύθμισης της ταχύτητας λειτουργίας των ανεμιστήρων εξαερισμού και αερισμού του συστήματος, έλεγχο και ρύθμιση τής θερμοκρασίας του προσαγόμενου αέρα αερισμού, αυτόματη λειτουργία του συστήματος μέσω του ενσωματωμένου στο χειριστήριο αισθητηρίου ποιότητας αέρα .


Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εναλλάκτες αέρα - αέρα σε συνδυασμό με κλιματιστικές μονάδες νωπού αέρα, η λειτουργία τους μπορεί να ρυθμιστεί είτε με διακόπτη on-off είτε με διακόπτη δύο η τριών ταχυτήτων είτε με διακόπτη inverter ο οποίος έχει την δυνατότητα μέσω του ελέγχου στροφών στους κινητήρες των ανεμιστήρων εξαερισμού και αερισμού του ενναλάκτη αέρα αέρα να ρυθμίζει την παροχή και την απαγωγή αέρα προσαρμόζοντας της στις εκάστοτε απαιτήσεις εξαερισμού και αερισμού του χώρου ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό (μεγάλος ή μικρός αριθμός ανθρώπων κ.λ.π)






Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου τής λειτουργίας εντελώς αυτόματα μέσω αισθητήρα ποιότητας αέρα ο οποίος ελέγχει συνεχώς την ποιότητα του αέρα στον χώρο και θέτει αυτόματα σε λειτουργία το σύστημα





Η λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων νωπού αέρα γίνεται συνήθως είτε μέσω ηλεκτρονικών χειριστηρίων, στην περίπτωση μικρών μονάδων, τα οποία διαθέτουν λειτουργίες ρύθμισης της ταχύτητας του ανεμιστήρα τους και έλεγχο - ρύθμιση τής θερμοκρασίας του προσαγόμενου αέρα αερισμού είτε στην περίπτωση μεγάλων μονάδων, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών ελεγκτών οι οποίοι και αυτοί διαθέτουν λειτουργίες ρύθμισης της ταχύτητας του ανεμιστήρα τους και έλεγχο - ρύθμιση τής θερμοκρασίας του προσαγόμενου αέρα αερισμού.

Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων αυτών και η ορθή επιλογή του εξοπλισμού τους απαιτούν την εκπόνηση πλήρους μελέτης εξαερισμού - αερισμού και κλιματισμού που θα περιλαμβάνει :
  • Υπολογισμούς για την απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον εξαερισμό και των αερισμό του καταστήματος
  • Υπολογισμούς και η επιλογή του αριθμού, του τύπου και της θέσης των στομίων απαγωγής και προσαγωγής αέρα , 
  • Υπολογισμούς των διατομών των αεραγωγών εξαερισμού και αερισμού και σχεδιασμό των αεραγωγών σε σχέδια κάτοψης του καταστήματος. 
  • Υπολογισμούς τής συνολικής απαιτούμενης παροχής αέρα για το κύκλωμα αεραγωγών και η συνολική πτώση πίεσης εντός αυτών. 
  • Υπολογισμούς τής πτώσης πίεσης στα τυχόν φίλτρα που θα τοποθετηθούν στην μονάδα εναλλάκτη αέρα - αέρα. 
  • Ορισμό του ποσοστού ανάκτησης θερμότητας στον εναλλάκτη αέρα - αέρα 
  • Υπολογισμό και η επιλογή της μονάδας εναλλάκτη αέρα -αέρα με βάση τις συνολικές παροχές αέρα, τις συνολικές πτώσεις πίεσης σε κάθε κύκλωμα και το ποσοστό ανάκτησης θερμότητας στον ενναλάκτη. 
  • Ψυχρομετρικούς υπολογισμούς για τον υπολογισμό της απαιτούμενης θερμικής και ψυκτικής απόδοσης της κλιματιστικής μονάδας νωπού αέρα και επιλογή του τύπου της μονάδας ή των μονάδων
Τα συστήματα αυτά μπορούν να εφαρμοσθούν σε οιανδήποτε μέγεθος επαγγελματικού χώρου. 

Συστήματα εξαερισμού - αερισμού με αεραγωγούς και Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες (Κ.Κ.Μ) με εναλλάκτη θερμότητας αέρα- αέρα νερού και σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας αέρα - νερού.

Τα συστήματα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλα η πολύ μεγάλα κτήρια.

Για την εφαρμογή των συστημάτων αυτών απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κτήριο να διαθέτει σύστημα κλιματισμού ( θέρμανση - ψύξη ) με αντλία θερμότητα αέρα- νερού. Στα συστήματα αυτά η θέρμανση και η ψύξη των χώρων γίνεται μέσω κλιματιστικών μονάδων κυρίως καναλάτων για την κάλυψη όλων των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών τους φορτίων εκτός από τις θερμικές απώλειες και τα ψυκτικά φορτία που προέρχονται από τον εισερχόμενο νωπό αέρα αερισμού. 


Στα συστήματα αυτά ο εξαερισμός, ο αερισμός, η ανάκτηση θερμότητας , η θέρμανση και η ψύξη του αέρα αερισμού γίνεται σε Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες (Κ.Κ.Μ) αέρα - νερού οι οποίες τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο καθώς πρόκειται για μεγάλα και ογκώδη μηχανήματα.
 



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ

Μια Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα : 
  • Τμήμα ανεμιστήρα απαγωγής αέρα για τον εξαερισμό. 
  • Τμήμα ανεμιστήρα προσαγωγής για τον αερισμό. 
  • Τμήμα στοιχείων θέρμανσης και ψύξης με κοινό ή ξεχωριστό στοιχείο θέρμανσης και ψύξης με νερό. 
  • Τμήμα ύγρανσης εφόσον υπάρχει απαίτηση ύγρανσης του προσαγόμενου αέρα αερισμού. όταν η εγκατάσταση λειτουργεί σε συνθήκες θέρμανσης. 
  • Τμήμα απλού ή διπλού κιβωτίου μίξης του αέρα. 
  • Τμήμα εξοικονόμησης ενέργειας με επίπεδους εναλλάκτες αέρα - αέρα για την ανάκτηση θερμότητας. 
  • Τμήμα φίλτρων για το φιλτράρισμα του προσαγόμενου αέρα αερισμού.
Εντός της κλιματιστικής μονάδας γίνεται η πλήρης επεξεργασία του αέρα και γίνονται ταυτόχρονα όλες οι λειτουργίες, δηλαδή ο εξαερισμός, ο αερισμός, η ανάκτηση θερμότητας μεταξύ των δύο ρευμάτων αέρα (εξαερισμού και αερισμού), η θέρμανση, η ψύξη του νωπού αέρα αερισμού του καταστήματος, η ύγρανση και η φίλτρανση του.

Και τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται με αεραγωγούς (κανάλια) είτε εντός της ψευδοροφής του χώρου, αν φυσικά υφίσταται ψευδοροφή και υπό την προϋπόθεση ότι το κενό μεταξύ ψευδοροφής και οροφής είναι επαρκές, είτε στην οροφή του χώρου με εμφανείς αεραγωγούς αν ο χώρος διαθέτει το κατάλληλο ύψος, είτε πάλι με εμφανείς αεραγωγούς (κανάλια) που θα τοποθετηθούν παράλληλα με τους τοίχους του χώρου.

Η λειτουργία των Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων γίνεται μέσω ειδικών ηλεκτρονικών ελεγκτών οι οποίοι διαθέτουν λειτουργίες ρύθμισης της ταχύτητας των ανεμιστήρων τους, έλεγχο - ρύθμιση τής θερμοκρασίας του προσαγόμενου αέρα αερισμού, έλεγχο και ρύθμιση της σχετικής υγρασίας του προσαγόμενου αέρα, έλεγχο τής ποιότητας το αέρα του καταστήματος και ρύθμιση τής λειτουργίας της μονάδας.

Ο σωστός σχεδιασμός των συστημάτων αυτών και η ορθή επιλογή του εξοπλισμού τους απαιτούν την εκπόνηση πλήρους μελέτης εξαερισμού - αερισμού και κλιματισμού που θα περιλαμβάνει :
  • Υπολογισμούς για την απαιτούμενη ποσότητα αέρα για τον εξαερισμό και των αερισμό του καταστήματος
  • Υπολογισμούς και η επιλογή του αριθμού, του τύπου και της θέσης των στομίων απαγωγής και προσαγωγής αέρα. 
  • Υπολογισμούς των διατομών των αεραγωγών εξαερισμού και αερισμού και σχεδιασμό των αεραγωγών σε σχέδια κάτοψης του καταστήματος. 
  • Υπολογισμούς τής συνολικής απαιτούμενης παροχής αέρα για το κύκλωμα αεραγωγών και η συνολική πτώση πίεσης εντός αυτών. 
  • Υπολογισμούς τής πτώσης πίεσης στα τυχόν φίλτρα που θα τοποθετηθούν στην μονάδα εναλλάκτη αέρα - αέρα. 
  • Ορισμό του ποσοστού ανάκτησης θερμότητας στον εναλλάκτη αέρα - αέρα 
  • Υπολογισμό και η επιλογή της Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας (Κ.Κ.Μ) με βάση τις συνολικές παροχές αέρα, τις συνολικές πτώσεις πίεσης σε κάθε κύκλωμα και το ποσοστό ανάκτησης θερμότητας στον ενναλάκτη. 
  • Ψυχρομετρικούς υπολογισμούς για τον υπολογισμό της απαιτούμενης θερμικής και ψυκτικής απόδοσης της Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας νωπού αέρα και επιλογή του τύπου της μονάδας.
Κλείνοντας το άρθρο μας αυτό πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει σε κάθε ε με όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο γίνεται μια σαφή εικόνα για τα συστήματα εξαερισμού - αερισμού που δύναται να εφαρμοστούν σε κτήρια πάσης φύσεως.

Εξυπακούεται ότι η επιλογή του κατάλληλου συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( μέγεθος χώρου, είδος χώρου, τεχνικά δεδομένα, αναμενόμενη επιβάρυνση από ρύπους κ.λ.π) και θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία του ιδιοκτήτη του εκάστοτε κτηρίου με έμπειρο στον σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού - αερισμού και κλιματισμού Μηχανολόγο - Ηλεκτρολόγο Μηχανικό .


Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία στον τομέα της Μελέτης του Σχεδιασμού και της Κατασκευής συστημάτων Εξαερισμού - Αερισμού και Κλιματισμού και δύναται να συμβάλει με την εμπειρία και τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του καταλληλότερου για το κάθε χώρο συστήματος που θα διασφαλίζει πλήρως τις απαιτήσεις για σωστό και ποιοτικό εξαερισμό - αερισμό , χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και βέλτιστο κόστος προμήθειας εξοπλισμού κατασκευής.

Για την ΑΝΑΔΡΑΣΗ

Παναγιώτης Ε. Τόλιας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική και κρίσιμ...