Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ

Στο παρόν άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τις συνθήκες συντήρησης των λαχανικών σε ψυκτικούς θαλάμους. Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως γίνεται τόσο από διάφορους παραγωγούς αλλά και εμπόρους λαχανικών κατά τον σχεδιασμό ψυκτικών θαλάμων είναι ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι όλα τα είδη λαχανικών μπορούν να αποθηκευθούν σε ψυκτικό θάλαμο με τις ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας . Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι και η λανθασμένη αυτή αντίληψη τις περισσότερες φορές οδηγεί σε κατασκευή ψυκτικών θαλάμων ακατάλληλων για κάποια προϊόντα με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να συντηρηθούν όπως πρέπει και να υπόκεινται σε σοβαρές αλλοιώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική τους αξία. 

Προκειμένου να γίνει κατανοητό αυτό που παραπάνω αναφέρουμε παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται αναλυτικά σε ποιες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής  υγρασίας πρέπει  να αποθηκεύονται τα διάφορα λαχανικά καθώς και στο μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν αυτά εντός του ψυκτικού θαλάμου έτσι ώστε να μην υποστούν αλλοιώσεις που θα είναι σε βάρος της ποιότητας τους και κατά συνέπεια και τής εμπορικής τους αξίας.

Ο παρακάτω πίνακας έχει ληφθεί από το εγχειρίδιο βιομηχανικής ψύξης της ASHRAE (1990 ASHRAE HANDBOOK - REFRIGIRATION Systems and Applications)  


Α/Α
ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
0C
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
%
ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
1
Αγκινάρες
Σφαιρικές
Τύπου Ιερουσαλήμ

0
0

95-100
95-100

2 εβδομάδες
5 μήνες
2
Σπαράγγια
0-2
95-100
2-3 εβδομάδες
3
Φασολάκια πράσινα
4-7
90-95
7-10 ημέρες
4
Φασολάκια αποξηραμένα
10
70
6-8 μήνες
6
Παντζάρια
Ρίζες (γουλιά)
Τσαμπιά πράσινα

0
0

95-100
95

4-6 μήνες
10-14 ημέρες
7
Μπρόκολα
0
95-100
10-14 ημέρες
8
Λαχανάκια Βρυξελών
0
95-100
3-5 εβδομάδες
9
Λάχανα
0
98-100
5-6 μήνες
10
Καρότα
Ανώριμα
Ωριμασμένα

0
0

98-100
98-100

4-6 εβδομάδες
5-9 μήνες
11
Κουνουπίδια
0
95
2-4 εβδομάδες
12
Σέλινα
0
98-100
1-2 μήνες
13
Αγγούρια
10-13
95
10-14 ημέρες
14
Μελιτζάνες
8-12
90-95
7-10 ημέρες
15
Αντίδια
0
95-100
2-3 μήνες
16
Κατεψυγμένα λαχανικά
(-23) – (-18)
-
6-12 μήνες
17
Σκόρδα
0
65-70
6-7 μήνες
18
Πράσινα φυλλώδη διάφορα χορταρικά
0
95-100
10-14 ημέρες
19
Πράσα
0
95
2-4 εβδομάδες
20
Μαρούλια
0-1
95-100
2-4 εβδομάδες
21
Μανιτάρια
0
95
3-4 ημέρες
22
Μπάμιες
7-10
90-95
7-10 ημέρες
23
Κρεμμυδάκια πράσινα
0
95-100
3-4 εβδομάδες
24
Κρεμμύδια ξερά
0
65-75
1-8 μήνες
25
Μαϊντανός
0
95-100
1-2 μήνες
26
Αρακάς
Πράσινος
Αποξηραμένος

0
10

95
70

1-3 εβδομάδες
6-8 μήνες
27
Πιπεριές
Αποξηραμένες
Γλυκές

0-10
7-13

60-70
90-95

6 μήνες
2-3 εβδομάδες
28
Πατάτες
Πρώιμες
Κανονικής καλλιέργειας
Γλυκές

10-13
3-10
13-16

90
90-95
85-90


5-8 μήνες
4-7 μήνες
29
Κολοκύθες
10-13
50-75
2-3 μήνες
30
Ραπανάκια
βλαστάρι
Χειμωνιάτικα

0
0

95
95-100

3-4 εβδομάδες
2-4 μήνες
31
Σπανάκι
0
95-98
10-14 ημέρες
32
Ντομάτες
Ώριμες πράσινες
Ώριμες κόκκινες

13-21
7-10

90-95
90-95

1-3 εβδομάδες
4-7 ημέρες

Σύμφωνα με όσα βλέπουμε στο παραπάνω πίνακα υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στις συνθήκες αποθήκευσης των διάφορων λαχανικών στους ψυκτικούς θαλάμους.

Αυτό σημαίνει ότι πριν από την κατασκευή οιανδήποτε ψυκτικού θαλάμου θα πρέπει με ακρίβεια να προσδιοριστούν τα προϊόντα που πρόκειται να αποθηκεύονται σε αυτούς . Όπως φαίνεται και στον πίνακα υπάρχουν προϊόντα που οι συνθήκες αποθήκευσης τους είναι είτε ίδιες είτε παραπλήσιες. Στις περιπτώσεις αυτές ο ψυκτικός θάλαμος που θα σχεδιαστεί και θα κατασκευασθεί μπορεί να είναι κοινός για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Αν όμως υπάρχουν προϊόντα που οι συνθήκες συντήρησης τους διαφέρουν σημαντικά θα πρέπει να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν ξεχωριστοί ψυκτικοί θάλαμοι που θα λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες. 


Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτοντας πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εγκαταστάσεων ψυκτικών θαλάμων βιομηχανικής και εμπορικής ψύξης κατά τον σχεδιασμό και της υλοποίηση έργων ψυκτικών θαλάμων δίνει πολύ σημαντική σημασία στις απαιτούμενες συνθήκες λειτουργίας αυτών παρέχοντας λύσεις που ικανοποιούν απόλυτα αφενός τις απαιτήσεις και αφετέρου να εξασφαλίζεται η όσο τον δυνατόν οικονομικότερη κατασκευή με την ομαδοποίηση των προϊόντων ώστε να μην απαιτείται η κατασκευή πολλών ψυκτικών θαλάμων με διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες για οιανδήποτε έργο αφορά κατασκευή και εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων εμπορικής ή βιομηχανικής ψύξης μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα 2106020152 & 6936020152 είτε να συμπληρώσετε την  φόρμα επικοινωνίας μαζί μας  είτε να μας επισκεφτείτε στις εγκαταστάσεις επί της οδού Δ. Παπανικολάου 12 Κορωπί   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική και κρίσιμ...