Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΤΗΡΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ - ΔΕΥΘΥΝΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υ.Α ΑΡΙΘ. 3275 Φ.700.15/ΦΕΚ 388/16-2-2016 όλα τα υφιστάμενα κτήρια γραφείων που έχουν κατασκευαστεί πριν από την ισχύ του παλαιού Κανονισμού Πυροπροστασίας (Π.Δ 71/1988) και του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας  (ΠΔ 41/2018) είναι υποχρεωτικά να λαμβάνουν μέτρα Πυρασφάλειας σύμφωνα με τις διατάξεις τής ως άνω υπουργικής απόφασης και να υποβάλουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μελέτη Πυρασφάλειας προκειμένου να τους χορηγηθεί κατόπιν της υλοποίηση τής μελέτης Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης και στην λήψη Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις 433 και 458 του Ποινικού Κώδικα και άλλες σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας όπως προβλέπει το το Άρθρο 13 της ως άνω απόφασης.

Στο παρόν άρθρο μας θα ασχοληθούμε με τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης και στην εφαρμογή τους σε μεγάλα κτήρια γραφείων, όπου αποτελούν τεχνικοοικονομικά την καλύτερη λύση σε ότι αφορά το σύστημα πυρανίχνευσης που απαιτείται.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις τής Υ.Α  ΑΡΙΘ. 3275 Φ.700.15/ΦΕΚ 388/16-2-2016  απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης σε κτήρια γραφείων που είτε έχουν θεωρητικό πληθυσμό πάνω από 200 άτομα , που αντιστοιχεί σε συνολική επιφάνεια 1000 τ.μ  είτε διαθέτουν πάνω από 3 ορόφους συμπεριλαμβανομένου και του ισογείου και ανεξαρτήτως του μεγέθους του του κάθε ορόφου.

Οι λύσεις για την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης σε τέτοιου είδους κτήρια είναι δύο. Είτε να εγκατασταθεί ένα συμβατικό σύστημα πυρανίχνευσης είτε ένα τελευταίας τεχνολογίας διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης. 

Αν επιλέξουμε ένα συμβατικό σύστημα πυρανίχνευσης θα πρέπει κατά την εκπόνηση της μελέτης να χωρίσουμε το κτήριο σε ζώνες πυρασφάλειας. Η κάθε ζώνη μπορεί να περιλαμβάνει το μέγιστο 20 πυρανιχνευτές . Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κάθε πυρανιχνευτής μπορεί να καλύψει το μέγιστο 50 τ.μ η κάθε ζώνη μπορεί να καλύψει το μέγιστο επιφάνεια 1000 τ.μ . Βέβαια κάτι τέτοιο σπάνια γίνεται καθώς κατά την μελέτη γίνεται πάντα προσπάθεια η κάθε ζώνη να καλύπτει ένα σαφώς προσδιορισμένο τμήμα του κτηρίου είτε αυτό είναι ένας ολόκληρος όροφος ή ένα τμήμα του κτηρίου που περιλαμβάνει γειτονικούς χώρους, έτσι ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στο μέτρο του δυαντού να εντοπισθεί το ακριβές σημείο που έχει εκδηλωθεί . Φυσικά το απολύτως ακριβές σημείο εντοπισμού τής πυρκαγιάς είναι αδύνατον με ένα συμβατικό σύστημα πυρανίχνευσης να εντοπισθεί και μάλιστα σε ένα μεγάλο κτήριο γραφείων που η ζώνη μπορεί να περιλαμβάνει ένα ολόκληρο όροφο ή ένα τμήμα του κτηρίου επιφανείας έως και 1000 τ.μ. Αυτό είναι και το βασικό μειονέκτημα των συμβατικών συστημάτων πυρανίχνευσης . Δηλαδή η αδυναμία γρήγορου και ακριβούς εντοπισμού του σημείου εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Αν προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε το βασικό αυτό μειονέκτημα των συμβατικών συστημάτων αυξάνοντας τις ζώνες, θα απαιτηθεί η εγκατάσταση πάρα πολλών δικτύων καλωδιώσεων, που αφενός θα αυξήσει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης και αφετέρου θα υπάρξουν σημαντικές κατασκευαστικές δυσκολίες για την διέλευση των καλωδιώσεων καθώς δεν αναφερόμαστε σε νέα κτήρια που τώρα κατασκευάζονται αλλά σε υφιστάμενα κτήρια που είναι αποπερατωμένα και λειτουργούν και όπως είναι φυσικό η εγκατάσταση τόσο μεγάλης έκτασης δικτύων καλωδιώσεων θα προξενήσει αρκετά μερεμέτια με το ανάλογο κόστος αποκατάστασης καθώς και αντιαισθητικά αποτελέσματα χωρίς και πάλι να επιλύεται πλήρως το πρόβλημα τής αδυναμίας του γρήγορου και ακριβούς εντοπισμού τής πυρκαγιάς, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο για την ασφάλεια του κτηρίου όσο και των εργαζόμενων εντός αυτού.

Την βέλτιστη λύση λοιπόν στις περιπτώσεις εγκαταστάσεων πυρανίχνευσης μεγάλων κτηρίων γραφείων έρχεται να δώσει ένα διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης. 

Στο σύστημα αυτό μπορεί οι πυρανιχνευτές και ο λοιπός εξοπλισμός του συστήματος πυρανίχνευσης να τροφοδοτηθεί από βρόγχους καλωδίων (δυσύρματο καλώδιο 2x0,75 τ.χ ) που σε κάθε βρόγχο μπορεί να συνδεθούν έως και 150 πυρανιχνευτές ή άλλες συσκευές του συστήματος (μπουτόν κ.λ.π) και με τον τρόπο αυτό μπορεί με ένα βρόγχο (loop) να καλυφθεί επιφάνεια 7500 τ.μ, γεγονός που σημαίνει αμέσως αμέσως τεράστια οικονομία σε καλώδια , λιγότερα μερεμέτια και πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Το βασικότερο όμως πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι μέσω κατάλληλου λογισμικού ο κάθε πυρανιχνευτής μπορεί να πάρει μία συγκεκριμένη διεύθυνση και σε περίπτωση ενεργοποίησης του να δώσει σε απομακρυσμένο υπολογιστή, που θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα, το ακριβές σημείο του κτηρίου που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά. . 
Όπως είναι πλήρως κατανοητό, αυτό έχει τεράστια σημασία για την ασφάλεια του κτηρίου και των εργαζόμενων, καθώς με τον ακριβή και γρήγορο προσδιορισμό του ακριβούς σημείου εκδήλωσης της πυρκαγιάς μπορεί να γίνουν άμεσα και γρήγορα αφενός  οι ενέργειες καταπολέμησης της  και αφετέρου να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται μακρυά από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς είτε να προβούν άμεσα σε ενέργειας καταστολής της είτε να εκκενώσουν το κτήριο, σύμφωνα κάθε φορά με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του κτηρίου. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης αποτελούν μονόδρομο για την πυρανίχνευση σε μεγάλα κτήρια γραφείων καθώς αφενός η κατασκευή τους είναι πολύ πιο οικονομική και αφετέρου η λειτουργία τους εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το κτήριο και τους εργαζόμενους.

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτοντας πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης εγκαταστάσεων πυρασφάλειας δύναται να αναλάβει :


  • Την εκπόνηση και την διεκπεραίωση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της απαιτούμενης, για τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων και την λήψη του πιστοποιητικού πυρασφάλειας, μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας.
  • Την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού πυρασφάλειας ( συστήματα πυρανίχνευσης, πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές, υδροδοτικά πυροσβεστικά συγκροτήματα , πυράντοχες πόρτες. κ.λ.π)
  • Την πλήρη κατασκευή των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας ( απλά και διεθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης, συστήματα κατάσβεσης με νερό και πυροσβεστικές φωλιές ή αυτόματα συστήματα με καταιονισμό - sprinkler, αυτόματα συστήματα κατάσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα, τοπικά συστήματα εφαρμογής με διοξείδιο του άνθρακα , σκόνη ή wet chemical κ.λ.π. )    \\
Για περισσότερες πληροφορίες για οιανδήποτε έργο αφορά μελέτη,, προμήθεια εξοπλισμού  και κατασκευή  συστήματος πυραφλάλειας μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα 2106020152 & 6936020152 είτε να συμπληρώσετε την  φόρμα επικοινωνίας μαζί μας  είτε να μας επισκεφτείτε στις εγκαταστάσεις επί της οδού Δ. Παπανικολάου 12 Κορωπί  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ Με το άρθρο μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική και κρίσιμ...